Početna
Vesti
Događaji
O nama
Istorijat HSSLD
Predsedništvo
Sponzori
Partneri
Korisnički Portal
Kontakt
Početna Događaji 20. Kongres lekara Srbije

20. Kongres lekara Srbije

Poštovane koleginice i kolege,


Pozivamo vas na 20. kongres lekara Srbije, koji će se održati 24. i 25. novembra 2022. godine u hotelu Crowne Plaza u Beogradu.


Prvi kongres srpskih lekara i prirodnjaka održan je od 5. do 7. septembra 1904. godine u Beogradu. Otvoren je u Narodnom pozorištu, a kongresne sednice su se odvijale u sali Srpskog društva Crvenog krsta i u prostorijama Velike škole. Kongres je bio organizovan u okviru proslave sto godina Prve srpske revolucije (1804) i krunidbenih svečanosti kralja Petra I Karađorđevića koje je obavljeno 8. septembra 1904. godine. Na Kongresu je bilo 433 učesnika iz Srbije i inostranstva. Sa Kongresa je izdata izvanredna knjiga koja je sadržala sve što je bilo u bilo kakvoj vezi sa Kongresom i sve radove u celini na jezicima predavača. Nažalost, zbog raznih neprilika kongresi potom nisu održavani do 1952. godine, kada je u Novom Sadu održan drugi kongres koji je označen kao „Prvi kongres lekara Srbije“. Od tada su kongresi održavani svake četvrte godine i sa svih su izdavani zbornici radova ili zbornici sažetaka.


Jubilarni 20. kongres lekara Srbije organizujemo u saradnji sa nekoliko sekcija Srpskog lekarskog društva i sa Institutom za javno zdravlje Republike Srbije. Kongres će se odvijati paralelno u dve sale tokom dva dana. Glavne teme Kongresa su iz oblasti javnog zdravlja, dečje medicine, nefrologije, urologije i hirurgije. Mnoge od tih tema imaju multidisciplinarni karakter i biće izraz najsavremenijih dostignuća u medicini. Očekujemo da će za njih biti zainteresovani kako lekari opšte medicine tako i lekari mnogih specijalnosti. Zato verujemo da će svi lekari učesnici Kongresa moći da pronađu teme o kojima će moći da saznaju nešto novo, da iznesu svoja zapažanja i da kroz pitanja predavačima doprinesu kvalitetu kongresa.


Srpsko lekarsko društvo je svečanom sednicom održanom 4. maja 2022. u svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti obeležilo 150. godina postojanja i rada i izdalo reprezentativnu monografiju pod nazivom „150 godina Srpskog lekarskog društva“. Politika je u 30 nastavaka u Feljtonu objavila opširne izvode iz pomenute monografije, a Pošta Srbije je povodom te velike godišnjice izdala prigodnu marku.


Održavanjem jubilarnog 20. kongresa lekara Srbije biće zaokruženo obeležavanje ovog velikog jubileja našeg Srpskog lekarskog društva. Pristupajući organizaciji 20. kongresa lekara Srbije, očekujemo snažnu podršku svih naših članova ali i drugih lekara.


Nadamo se da ćete svojim prisustvom doprineti da Kongres bude jedan veliki sabor lekara Srbije.


Dobro došli na jubilarni 20. Kongres lekara Srbije!

S poštovanjem,

Predsednik SLD i Predsednik 20. Kongresa lekara Srbije

Akademik Radoje Čolović

Hirurška sekcija Srpskog lekarskog društva logo

Poslednje vesti