Početna
Vesti
Događaji
O nama
Istorijat HSSLD
Predsedništvo
Sponzori
Partneri
Korisnički Portal
Kontakt
Početna Vesti In memoriam: Prof. dr Zoran Krivokapić

In memoriam: Prof. dr Zoran Krivokapić

In memoriam: Prof. dr Zoran Krivokapić

Posle duge i teške bolesti, profesor Zoran Krivokapić preminuo je u 68. godini u Beogradu. Bio je vodeći naš i svetski stručnjak u oblasti kolorektalne hirurgije i proktologije. U praksu je uveo i široko popularisao više od 46 dijagnostičkih postupaka i operativnih metoda. Obavio je više od 5.000 veoma komplikovanih operacija karcinoma debelog creva.


Bio je redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i načelnik Trećeg odeljenja za kolorektalnu hirurgiju Prve hirurške klinike. U Prvoj hirurškoj klinici je uveo veliki broj novih dijagnostičkih metoda i operativnih procedura. Organizovao je brojne međunarodne projekte i kongrese.


Prvo medicinsko obrazovanje stekao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu gde je 1980. godine diplomirao. Četiri godine kasnije odbranio je magistarsku tezu, položio specijalistički ispit iz opšte hirurgije sa odličnom ocenom, a doktorsku disertaciju sa temom "Endoluminalane proteze u prevenciji popuštanja anastomoza u hirurgiji kolona i rektuma" je odbranio na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1988. godine. Za asistenta na Katedri hirurgije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu izabran je 1989. godine, za docenta 1994, za vanrednog profesora 1998, a 2007. za redovnog profesora. Za dopisnog člana SANU izabran je 1. novembra 2012. godine, a za redovnog 8. novembra 2018. godine.


Doktor Krivokapić bio je gostujući profesor na Univerzitetu Južne Kalifornije, Keck School of Medicine – SAD, Medicinskom univerzitetu u Krajovi, Rumunija, Medicinskom fakultetu u Nišu, Medicinskom fakultetu u Podgorici, Medicinskom fakultetu u Foči i Medicinskom fakultetu u Skoplju, počasni doktor nauka na Medicinskom univerzitetu u Krajovi. Osnivač je Društva koloproktologa Jugoslavije. Bio je direktor i generalni sekretar Svetskog udruženja univerzitetskih kolorektalnih hirurga, predsednik Evropskog udruženja koloproktologa (ESCP), kao i Američkog koledža hirurga i počasni član Američkog udruženja kolorektalnih hirurga.


Njegov međunarodni ugled potvrđen je izborom za punopravnog člana Kraljevskog udruženja hirurga Engleske (FRCS).

Bio je predsednik hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva, kao i član medicinske akademije SLD-a.


Brojne nagrade i priznanja


Dobitnik je mnogih priznanja među kojima je i ona za afirmaciju i dostignuća na naučnom i stručnom planu u oblasti koloproktološke medicine Central and Eastern European Club of Coloproctology.

Na Kongresu Evropskog društva za kolorektalnu hirurgiju održanog u Beču 28. septembra 2019. godine primio je nagradu za izuzetna dostignuća.


Od Udruženja kolorektalnih hirurga Velike Britanije i Irske uručena mu je nagrada za unapređenje kolorektalne hirurgije u srednjoj i istočnoj Evropi.


Republika Srbija dodeljuje mu priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" u kategoriji "za vrhunske rezultate u oblasti medicinske nauke".


Od predsednika države primio je Svetogorski orden za promociju Srbije u svetu i doprinos medicinskoj nauci.


Dobitnik je godišnje nagrade Srpskog lekarskog društva za naučnoistraživački rad, kao i nagrade za životno delo. U dva navrata, primio je nagradu grada Beograda za dostignuća na polju medicine.

Od Vojnomedicinske akademije prima medalju "Dr Vladan Đorđević" kao najbolji srpski hirurg.


Organizacioni odbor Vidovdanskih svečanosti (nagrada privrednih novinara) uručio mu je priznanje Vitez srpske medicine.


Od Udruženja "Srpski Krivok" dobija Godišnju nagradu za vrhunska dostignuća u medicini kao i "Matiju Bana", najveću godišnje priznanje Opštine Čukarica.


Vest da je bolest savladala profesora Krivokapića brzo je obišla svet. Želeo je da bude košarkaš, ali ga je, kaže, na kraju, ipak potpuno opčinila hirurgija. Pamtiće ga mnogi pacijenti i kolege, prijatelji, studenti.


Izvor: RTS

Poslednje vesti