Početna
Vesti
Događaji
O nama
Istorijat HSSLD
Predsedništvo
Sponzori
Partneri
Korisnički Portal
Kontakt
Početna Vesti In Memoriam: Prof. dr Goran Kronja

In Memoriam: Prof. dr Goran Kronja

In Memoriam: Prof. dr Goran Kronja

Goran Kronja, rođen 01.01.1948. je detinjstvo proveo u Sarajevu a školu i Medicinski Fakultet u Beogradu završio 1973. godine. Iste godine završva i Sanitetsku oficirsku školu kada postaje oficir JNA te kao doktor Ratnog vazduhoplovstva JNA službuje na Batajničkom aerodromu.


Na zahtev predsednika SFRJ J.B. Tita godinu dana je bio lični doktor Moamera el Gadafija, predsednika Libije.


Po povratku iz Libije (1978), započinje specijalizaciju iz specijalizaciju iz Opšte hirurgije koju završava (1982) pod rukovodstvom Prof dr Isidor Pape. Od tada radi na Klinici za opštu i vaskularnu hirurgiju VMA do 2005. godine kada se formira Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju na kojoj radi do penzionisanja 2006. godine kao sanitetski pukovnik.


Tokom radnog veka uspostavio je većinu standardnih i vanstandardnih vaskularnih operacija na VMA u čemu mu je pomoglo i školovanje u velikim svetskim centrima odakle je donosio dragocena znanja i veštine. Bio je mentor brojnim hirurzimma na specijalizaciji kao i na više magisterijuma i doktorata.


Začetnik je transplantacione hirurgije na VMA (250 transplantacija bubrega) a do samog kraja karijere bio je aktivan hirurg te je uradio oko 16000 operacija.


Ostaće upamćen po svojoj izuzetnoj hirurškoj tehnici po kojoj je bio nadaleko poznat u Srbiji i regionu, širokim dijapazonom operacija i nadasve velikim medicinskim znanjem koje je nesebično delio sa svojim saradnicima i učenicima. Kao profesor vaskularne hirurgije na VMA odškolovao većinu današnjih vaskularnih hirurga srednje generacije.